Verslag Peelwandeling

Op zondag 19 januari jl. heb ik deelgenomen aan de OLAT-wandeling vanaf Natuurpoort De Peel in Deurne. Het was rond het vriespunt, droog en enigszins mistig, maar prima wandelweer. Ik koos ervoor om de tocht van 20 km te wandelen. Ik wandelde direkt tegenover de startlokatie de Deurnese Peel in. Al vrij snel passeerde ik de brug over het Deurnes kanaal. Ik wandelde verder en zag door de mist al het peeldorpje Griendtsveen liggen. Het dorp werd in 1885 gesticht door Jan van de Griendt, hij was de grote stimulator van de ontginning van het veengebied. Het dorp heeft enkele BN-ers voorgebracht, zoals Wim van Doorne (1906- 1978), die met zijn broer Hub aan de wieg stond van DAF. Ook woonde er lange tijd schrijver Toon Kortooms (1916-1999). Hij schreef circa 30 romans, zoals Beekman & Beekman en Help de dokter verzuipt!, dat zelfs verfilmd werd. Aan de Griendtveenseweg, bij P-plaats ‘De Halte’, opende in 2009 het Toon Kortooms Park, op de plek waar zijn ouderlijk huis stond. In de ouderlijke woning is een knus museum ingericht met wisselexpo’s.

Bij ‘De Halte’ zag ik de fundamenten van de oude trufstrooiselfabriek uit 1896. Het gebouw werd verwoest in september 1944. Ik wandelde over de Helenaveenseweg het dorp binnen. In het dorp ligt aan de andere zijde van de Helenavaart de herberg ‘De Morgenstond’.

De herberg, gebouwd in 1890, was lange tijd eigendom van de ‘Maatschappij Griendtsveen’ en is nu druk bezochte uitspanning. Ik vervolgde mijn weg over de Sint Barbarastraat en stak de brug over het Griendtsveen Kanaal over om verder te wandelen over de Kanaalweg.

Ik wandelde verder tot aan de kruising met de Lavendellaan. Ik liep daarna over een zandpad door de Mariapeel met veenmoerassen, plassen en heidevelden. Deze waterpartijen zijn ontstaan door de vervening ten behoeve van de turfwinning.

Ter hoogte van de Koolweg, tegenover de Wilhelmina Hoeve, was de grote koffiestop. De zgn.koningshoven, kop-rompboerderijen, werden tussen 1908 ven 1925 gebouwd, met financiële steun van het Koning Willem-fonds.

De Hellehond, die zo uit de huisput van de voormalige Koningswoning lijkt te springen. Het herinnert ons aan de oude tijden vol legendes en sagen zoals van de duivel die zich dagelijks ging wassen in het Soemeer, de reden waarom het peelwater nog steeds gitzwart is. Ik wandelde verder over de Koolweg richting Helenaveen, de eerste veenkolonie die gesticht werd door vervener Jan van de Griendt. Evenals de Helenavaart, is het genoemd naar zijn vrouw Helena. Het dorp, met ongeveer 900 inwoners, is een beschermd dorpsgezicht. De zanger Jules de Corte (1924-1996) woonde er jarenlang. Een van zijn grootste hits was ‘Ik zou wel ‘ns willen weten’ uit 1964. In het parkje bij de Sint-Willibrorduskerk ligt, als herinnering aan de turfwinning, een stukje smalspoor met drie wagons waarmee het veen werd vervoerd naar de fabriek.

In de zwaaikom bij de kruising van de Soemeersingel en de Sevenumseweg ligt in de Helenavaart een kunstwerk genaamd Verleden Veen’ . Het kunstwerk uit 2006 symboliseert het zware werk in de Peel. Over de Oude Peelstraat wandelde ik Helenaveen weer uit. Op de kruising met de Centurioweg staat een monumentje op de vindplaats van een gouden helm. De gouden helm, een Romeins pronkstuk, werd hier gevonden door een turfsteker in 1910 en is nu een topstuk uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Op de Oude Peelstraat ga ik rechts af het zandpad Hogebrug op en volgde het Kanaal van Deurne. Ik zag hier grote plassen en veenmoerassen waar vroeger veen werd gewonnen. Bij de kruising met de Eikenlaan stond de befaamde OLAT soeppost. Ik wandelde over enkele begaanbare dijkjes terug richting de startlocatie.
Er hadden vandaag ± 700 wandelaars deelgenomen.

Léon

Op zaterdag 5 april a.s. organiseren ‘De Grenslopers’ een natuur- wandeling door de Deurnesche Peel en de Mariapeel van ± 30 km. Er is ook de mogelijkheid om in te schrijven voor een ingekorte wandeling van ± 22 km. Meld je aan voor deze prachtige wandeldag door de Peel bij Corrie Kelders, 06-25 13 03 48 of mail naar: corriekelders14@gmail.com.